De kaasbereiding:

De melk gaat in de kaastobbe.

Dit wordt eerst gekoeld wanneer de temperatuur goed is dan wordt er zuursel, stemstel en salpeter aan toegevoegd.

De melk wordt nu even met rust gelaten zodat het dik kan worden. Zodra het dik genoeg is wordt het gesneden met de kaasmessen. Die elke keer rondjes draait in de tobbe. Door het proces van snijden ontstaat er wrongel. De wrongel is de kaas in hele kleine stukjes. 

Vervolgens verwarmd met emmers warm/heet water maar niet gepasteuriseerd. Het proces van warm water toevoegen, afschepen en rusten wordt een aantal keer herhaald. Wanneer de kaastobbe de 37 graden heeft bereikt wordt de wrongel/kaas voor de laatste keer met rust gelaten. Na het rust momentje gaat de wrongel in het vat.
Wij hebben vooral plastieken vaten en nog een paar houten vaten.

Met een groot vangnet wordt de wrongel samen gevangen, dan duw je de kaasnet erover en vervolgens til je de wrongel eruit en breng je het naar de kaasvat. Zodra alle kaasvaten gevuld zijn komt er een stempel op van echte Goudse kaas gemaakt op traditionele wijze. De kaasvat wordt dicht gelegd met een deksel en vervolgens met de kaaspers met gewichten samen geperst in de vorm. En na 2 uurtjes persen heb je de juiste vorm. Dit is nog niet voldoende. Het wordt nog 2 uur geperst aan de andere kant. Dus de kazen worden eerst omgedraaid en dan op de zelfde manier weer terug gezet. 

Na een paar uur worden de kazen in een zout water badje gepekeld. Dit is voor de extra smaak. 

Dan komt het laatste proces. Zodra ze genoeg in de pekel zijn geweest en gedroogd zijn wordt er een laagje kaasplastic op gesmeerd. Dit doe je om de kaas te beschermen tegen de buitenlucht en schimmels. Er komen aan beide kanten een aantal laagjes zodat je de kaas wel tot bijvoorbeeld minimaal 2 jaar kan bewaren. 

De kaasmakerij (geschiedenis)

Zover wij ons kunnen herinneren werd er op deze boerderij altijd al kaas gemaakt. De situatie was toen wel anders dan nu.
Vroeger met Lien Boer
Er werd 6 dagen in de week 2 x per dag kaas gemaakt en boter. Van de ochtend melk maal en in de avond melk maal. De kaas werd ook verhandeld op de markt van Gouda.
In het huis in de kelder staat een pekelbak. Na het maken van de kaas werden ze hier in gelegd en gedroogd. Later werd deze bak te klein en werd er in de stal gedeelte 2 nieuwe pekelbakken gekocht en geplaatst. In het voorhuis werd er ruimte en stellingen gemaakt om daar te drogen. Want er kwamen meer koeien, meer koeien is meer melk voor de kaas. De kaas werd ook alleen in de houten vaten gemaakt. Het kaas gedeelte en de waar de pekelbakken stonden moesten in de winter goed schoongemaakt en opgeborgen worden want de zodra de koeien op stal kwamen werd er geen kaas meer gemaakt.

De vraag van de boter werd steeds minder waardoor we daarmee gestopt zijn.

Nu met Yfke Boer
Sinds het jaar 2000 kwam er een verandering. De kaastobbe werd groter waardoor we niet 2 x op een dag, maar 1 x per dag in de ochtend. Er werd een nieuwe kaashuis gebouwd. Zodat de opslag en het kaas maken alles in 1 ruimte was. Dit deden we nog steeds wel 6 dagen in de week. We bleven ook kaas aan de fabriek leveren. Het wordt alleen niet meer via handje klap verkocht maar naar vraag een aanbod prijzen.
In 2012 gingen we van intensief kaas maken naar 1 keer per maand door gezondheidsredenen.


Maar sinds 2017/2018 zijn we de productie van kaasmaken weer aan het opschroeven want Yfke heeft er een hulp bij gekregen. Nu maken we samen 3 tot 6 keer per maand kaas. Samen met Jelle een schoonzoon. Maar de kaas productie die we maken is alleen voor de verkoop van de winkel. En daarin zijn we nog meer gegroeid. We maken ook verschillende kruidenkazen.

Zie winkel & theeschenkerij